Her erkeğin gardırobunda mutlaka bir gömlek yer alıyordur. Peki gömleklerin moda tarihinde muhteşem bir transformasyona uğrayarak günümüze uzanan zengin hikayesi herkes tarafından biliniyor mu?
O zaman gelin başlarda sadece bir iç çamaşırı olarak addedilen daha sonra ise günlük giyimin vazgeçilmez unsuru haline gelen gömleklerin kültürel mirasına bir ayna tutalım…
Yüzyıllardır erkeklerin en önemli zevk ve statü göstergelerinden biri olan gömlekler geçmişten günümüze özeni ve duruşu ile erkeklerin şıklıklarında belirleyici konumunu korur.
Gömlek eski çağlardan beri bilinen bir giysidir. Şöyle bir zaman yolculuğuna çıkalım ve Roma İmparatorluğu dönemine uzanalım. O dönemlerde gömlekler genelde basit ve hafif bir tasarıma sahipti ve keten, yün veya kenevirden yapılırdı. İlk zamanlarda gömlek yaka ve manşetlere sahip değildi. Sıkarak düğümlenebilen etek uçlarına sahipti. Bir kumaş parçasının ortasına kafanın geçebileceği kadar delik açılarak dikilen bu gömlekler düğmesiz olduklarından bir kemer ile tutturulurlardı.
Gömleklerin İç Çamaşır Olarak Kullanıldığı Günlerden Bugüne Değişimi
Orta Asya’da göçebelerin giydiği tuniklerin gömleklerin ilk örnekleri olduğuna inanılır. Eski mısırda oldukça benimsenen bu giysinin Orta Çağ’da yoksul köylülerin giydiği tek giysi katmanı iken soyluların fraklarını ve yeleklerini toprak ve terden koruduğu bir iç çamaşırından ibaretti. Savaşlarda zırhlarının üzerine gömlek giyen erkekler savaş dönüşü kanlı gömleklerini sevdikleri kadınlara hediye ederek gömleği aşk ve cesaretlerinin bir simgesi olarak kılmışlardır.
Sonraki dönemleri incelediğimizde gömleklerin boyları, şekilleri ve renklerinde pek çok değişim olduğunu görüyoruz. Önce koltuk altlarına şeritler yerleştirilerek genişleyen gömlekler nakış ve danteller ile süslendi. Kumaşlarda altın ve gümüş işlemelerle zenginlik kazandı. Sade kumaşların yerini ipekli kumaşlar aldı. Pileler ve fırfırlarında eklenmesi ile gömlekler soylular için daha da bir ağırlık kazandılar.
19. yüzyılda sadeliğin asilliği ön planda oldu. Beyaz rengin hakim olduğu dönemde gömleğin en sık ve karakter değiştiren unsuru yaka oldu. Katlı yakalardan yüksek ve sert olanlara geniş yakalardan kısa yakalara kadar gömleklerin stillerinde sürekli oynamalar oldu. Gömlekler çok çabuk kirlenebildiğinden el emeği ile uğraşan erkekler gömlekleri giymenin çokta pratik olmadığını gördü. 19. yüzyılın ortasında çamaşır yıkama tekniklerinin genişlemesi ile gömlek pazarı da genişledi. Gömlekler üst sınıf ya da beyaz yakalı erkeklerin simgesi olmaya devam etti.
Düğmeli İlk Gömlek Günümüze 1871’de Girdi
Düğmeli ilk gömlek, 1871'de Brown Davis & Co. Tarafından icat edildi ve tescillenmiştir. 20. yüzyıla geldiğimizde klasik bir gömleğin kesiminin pek değişmediğini görüyoruz. Renkler, yaka tipleri, manşetler ve yeni gömlek kumaşları moda akımlarına göre değişiklik göstererek günümüze geliyor.
Bu köklü dönüşüm hikâyesinden yola çıkarak Bisse olarak biz de bu giysinin önemini son derece iyi biliyoruz. Sizleri her zaman en iyisi ile buluşturmak ve hayatınızdaki tüm anların değerli bir ortağı olmak için birbirinden kaliteli kumaşlar ve özgün gömlek stilleri ile eşsiz bir koleksiyon oluşturmak amacıyla her daim aynı heyecan ve hevesle çalışıyoruz.